CATEGORIES

Thursday, August 25, 2016

UPMA AND KICHADI VARIETIES

This is the simplest and easiest way of making Upmas and 
Kichadis. 
The following tabular column explains, the various ingredient  and its water level and cooking method.
Tips:- If we saute using cardomom, cinnamon, cloves and if we add vegetables, oinion, tomato and green chilly, and more water, it becomes KICHADI. If we saute using mustard, urid dal, broken channa dal, dry chilli and cook in dry consistency, it becomes UPMA. 
We can't make kichadi using broken rice.

MAIN INGREDIENT ( 1 cup)
WATER
LEVEL
COOKING 
METHOD
WHISTLES
Rava or Sooji
2 cups
Direct cooking.
In a pressure cooker, 
Saute the ingredients  and add rava & salt.
In a separate pan, boil water and add to this.
No whistle.
Cover cooker lid with weight 
and switch off the flame. 
Leave it for 10 mins. 
Vermicelli / semiya.
Dry roast it and
 keep it aside.
1 and half cups
Direct cooking.
Here, In a pressure cooker, 
Saute all the ingredients
and add salt & water to boil
 Add semiya to the boiling water.
No whistle. 
Cover cooker lid with weight 
and switch off the flame. 
Leave it for 10 mins.
Broken wheat or samba rava
2 and 1/4 cups.
Direct cooking.
In a pressure cooker, 
Saute the ingredients and 
add samba rava & salt.
 In a separate pan, boil water and add to this.
1 high whistle 
and switch off the flame. 
Broken Rice or arisi kappi 
or rice kappi
2 and 1/4 cups
Direct cooking.
In a pressure cooker, 
Saute the ingredients and
 add Broken rice & salt.
In a separate pan, boil water and add to this.
1 high whistle 
and switch off the flame.

2 comments:

  1. Wow! Super ,simple and spectacular....good tips.

    ReplyDelete
  2. Wow! Super ,simple and spectacular....good tips.

    ReplyDelete